Zeven supereenvoudige manieren om het als

leider grandioos te verkloten...

...en hoe dat te voorkomen!

Doe het assessment, pak jezelf bij kop en kont en word een zeer gerespecteerd leider.

* Inclusief introductiekorting van 25% op het normaaltarief van €395,- (geldig t/m 31 maart 2020)

Liever eerst een offerte ontvangen om aan je werkgever voor te leggen?
Stuur ons even een mailtje: info@petervonk.com

Of je succesvol zult zijn, kan ik onmogelijk voorspellen.
*
Dat kan trouwens geen enkele test of assessment.
*
Ik kan je wel vertellen waar het mis zal gaan áls het mis gaat.
*
Zodat jij kan zorgen dat dat niet gaat gebeuren,
*
en je daarmee de kans op succes verhoogt.

Toen het voorspellen van succes door middel van tests en assessments ooit mijn werk werd, merkte ik al snel dat ik daar behoorlijk slecht in was. 

Ruim twintig jaar studeren en praktijkervaring later kan ik dat helaas nog steeds niet. Inmiddels weet ik ook dat (en waarom) anderen daar beslist niet beter in zijn dan ik, ook al beweren ze graag van wel. Er zijn eenvoudigweg teveel factoren die we niet kunnen voorzien en niet in de hand hebben.

Ik ontdekte ook dat ik bijzonder bedreven was in het het voorspellen ellende en dat bleek het ei van Columbus.

Als je weet waar de wakken in het ijs zitten, kun je daar namelijk omheen schaatsen. Zeker als iemand je een betrouwbare alternatieve route wijst. Daarmee wordt je ‘kans op succes’ in ieder geval aanzienlijk groter.

Wanneer je heel scherp voor de bril hebt waarom mensen in een bepaalde functie significant vaak ‘op hun plaat gaan’, weet je omgekeerd wat in die functie ‘kennelijk ongelofelijk belangrijk is’.

Als je deze stelling loslaat op het thema leiderschap -en dat doe ik dus al ruim twintig jaar- worden een paar interessante dingen zichtbaar. Namelijk dat: 

  • 90% van al het leiderschapsfalen terug te voeren is op slechts drie eigenschappen;

  • 9 van de resterende 10 % het gevolg is van vier (andere) karaktertrekken;

  • van de duizenden leiders en managers die ik in de afgelopen twintig jaar in assessments heb ontmoet, er slechts twee (twee!!) waren die deze risico-eigenschappen NIET bezaten en zich dus met recht een ‘geboren leider’ kunnen noemen. Eén man en één vrouw trouwens.

Dat brengt ons tot de ongemakkelijke conclusie dat jij vrijwel zeker incompetent bent als leider of manager (en ik ook), in ieder geval een beetje. En waar hebben we het dan over?

Ziehier de zeven hoofdzonden van leiders en managers:

1.    Conflictvermijding (onvermogen om stevig positie in te nemen).

2.    Doofheid (gebrek aan empatisch vermogen en luistervaardigheid).

3.    Arrogantie (gebrek aan zelfkritiek en dus lerend vermogen).

4.    Besluiteloosheid (onvermogen om knopen door te hakken).

5.    Non-conformisme (te gemakkelijk afstand nemen van plannen en afspraken).

6.    Ondoelmatigheid (gebrek aan visie en resultaatgerichtheid).

7.    Solisme (denken dat je het allemaal wel alleen kunt).

Het is altijd gemakkelijker om naar een ander te kijken dan naar jezelf. Denk dus even aan die ene leider of manager M/V in je omgeving die er in jouw ogen met alle respect geen r### van bakt. Wedden dat die naadloos in het plaatje past?

En nu dan toch ook nog even over jou. Heb jij reden om aan te nemen dat anderen jou nu niet langs deze lat aan het leggen zijn? En wat zien zij dan denk je?

Omgekeerd betekent dit dat zeven competenties absoluut ‘key’ zijn voor leiderschap, waarvan de eerste drie ook nog eens ‘ondelegeerbaar’ zijn:

1.    Spreek je uit (positie innemen)

2.    Stel een vraag (luisteren)

3.    Kijk in de spiegel (reflecteren)

4.    Neem een besluit (beslissen en initiëren)

5.    Blijf bij het plan (plannen en organiseren)

6.    Ga voor resultaat (doelmatigheid)

7.    Doe het samen (samenwerken)

Nu kan het natuurlijk heel goed zijn dat jij nou net toevallig als één van de weinigen wél van nature het absoluut ideale leiderschapsprofiel bezit. Stel je heel even voor dat dit misschien toch niet zo is en dat jij je dagelijks schuldig maakt aan in ieder geval één (waarschijnlijker meer) van de zeven hoofdzonden.

Zou je dat dan niet heel graag willen weten? 

Maar wie gaat jou dat vertellen? En als er al iemand is die jou daar attent op durft te maken, ben je dan niet (net als ik) geneigd te roepen: “Wen er maar aan want zo ben ik nu eenmaal”? Terwijl jij (net als ik) natuurlijk heel goed weet dat dit echt de slechtste reactie is die je kunt geven.

Wat zou je er van vinden als ik je dat ga vertellen? 

Daarvoor moet ik dan wel even in je hoofd kijken. Figuurlijk uiteraard. Dat doe ik door je een online maar bloedserieus assessment te laten ondergaan. Kleine moeite, kleine investering ook, maar gegarandeerd met een enorme impact op je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Maar niet elke leidinggevende rol vraagt hetzelfde toch? Is dit niet veel te generiek?

Inderdaad kan je niet elke leidinggevende rol over dezelfde kam scheren. Als je CEO van een multinational wilt zijn moet je wel iets anders meebrengen dan wanneer je bijvoorbeeld een team verpleegkundigen aanstuurt. Helemaal waar! Maar jouw Ferrari Testarossa wordt in de APK-keuring op exact dezelfde parameters beoordeeld als mijn aftandse Volkswagen Golf (heb ik niet dus bij wijze van spreken). We hebben het hier niet over de kleur van leiderschap, de spoilers, de snelheid of de technische snufjes. We hebben het over de remmen, de spiegels en de gordels.

En hoe ga ik mezelf dan veranderen, aangenomen dat ik een antwoord zou vinden op de vraag: ‘en hoe zit dit bij mij’?

Het meest eerlijke antwoord is ‘NIET’. Ontwikkelen is niet jezelf veranderen maar het slim en steeds slimmer om leren gaan met jezelf. En dat is soms een stuk gemakkelijker dan je zou denken. Daarom vertel ik je niet alleen jouw grootste persoonlijke risico’s op ellende. Ik vertel je ook wat je per direct kunt doen om die risico’s af te dekken en daarmee falen te voorkomen. 

De ervaring leert dat mijn super praktische en concrete ‘doe dit vanaf nu wel en dat juist niet’ tips en trucs voor heel veel mensen wonderbaarlijk goed werken. Bij je rapportage ontvang je daarom ook een (e-book) exemplaar van het competentie-ontwikkelboek ‘Zeven supereenvoudige manieren om het als leider grandioos te verkloten…en hoe dat te voorkomen’.

Als ontwikkelen in jouw geval onverhoopt toch wat ingewikkelder ligt, kun je altijd nog in een zwaarder trainings- of coachingstraject stappen. 

Het begint hoe dan ook met inzicht. Je kunt je immers pas ontwikkelen als je weet dat er wat te ontwikkelen valt.  Dus: onderga een assessment, pak jezelf bij kop en kont en vergroot je kans om een zeer gerespecteerd leider te worden! 

* Inclusief introductiekorting van 25% op het normaaltarief van €395,- (geldig t/m 31 maart 2020)

Liever eerst een offerte ontvangen om aan je werkgever voor te leggen?
Stuur ons even een mailtje: info@petervonk.com

Wat staat je concreet te wachten?

Eerst even een waarschuwing. Een goed assessment is niet per sé ook een leuk assessment. Een goed assessment moet schuren, je uit je comfortzone trekken of er juist instappen. Dit is een heel erg goed en bloedserieus assessment. Dat je dat maar vast even weet.

Je ontvangt van ons inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot ons test- en assessmentplatform. Daar staan drie instrumenten voor je klaar waarin we je vragen een oneindige hoeveelheid keuzes te maken. Soms hele gemakkelijke, soms hele lastige en soms ook hele rare of confronterende. Daarmee meten we hoe jouw brein op aard- en aanleg-niveau werkt. 

Houd er rekening mee dat de gemiddelde kandidaat iets meer dan een uur nodig heeft om alle onderdelen te doorlopen. Dit is dus niet het zoveelste leuke snelle internet-testje. Dit gaat echt ergens over en kwaliteit kost tijd.

Rapportage

Direct nadat je het laatste assessment-onderdeel hebt afgerond kan je jouw persoonlijke rapportage downloaden. Daarin vind je een zeer uitgebreide en genuanceerde beschrijving van jouw ‘aard en aanleg’ in relatie tot ieder van de zeven hoofdzonden voor leiders en managers. En omgekeerd dus in relatie tot de zeven meest cruciale eigenschappen.

Deze rapportage is in briefvorm geschreven en begint daarom met ‘Beste…(en dan je voornaam)’.  Ik spreek je in dit document dus persoonlijk toe. Messcherp maar ook respectvol, dat beloof ik je.

Ontwikkelboek

Met je persoonlijke rapportage heb je meteen ook een volstrekt helder persoonlijk ontwikkelplan in handen. Je ontvangt namelijk ook meteen een (e-book) exemplaar van het competentie-ontwikkelboek ‘Zeven supereenvoudige manieren om het als leider grandioos te verkloten…en hoe dat te voorkomen’. 

* Inclusief introductiekorting van 25% op het normaaltarief van €395,- (geldig t/m 31 maart 2020)

Liever eerst een offerte ontvangen om aan je werkgever voor te leggen?
Stuur ons even een mailtje: info@petervonk.com

Masterclass Leiderschap

Voor iedereen die het assessment heeft ondergaan en nog veel meer over zichzelf wil leren.

Tijdens de Masterclass Leiderschap vertel ik je eerst uitgebreid over ‘De Zeven Hoofdzonden voor Leiders en Managers’: Waarom juist deze zeven? Wat is de impact daarvan in de alledaagse praktijk en hoe kan je ze herkennen?

Daarna wordt het persoonlijk: Hoe zit het bij jou en bij de andere deelnemers? Hoe ga jij om met je kracht en je zwaktes en hoe doen anderen dat?

Je zult overigens snel merken dat ik ‘niet van het geneuzel’ ben. De opbrengst van de dag moet niet (alleen) zijn dat jij je gehoord en erkend voelt en dat je mooie nieuwe inzichten hebt gekregen. De dag is geslaagd als je ook weet wát je te doen staat en hóe je dat gaat doen. Aandacht, Inzicht en Richting dus.

De mate waarin je open bent over jezelf en jouw eigen profiel inbrengt in deze Masterclass bepaal je uiteraard helemaal zelf. Houd er wel rekening mee dat ik geen toeschouwers duld. “Als je niet tegen de hitte kan…blijf weg uit de keuken”.

Uitgebreide talentenkaart

Tijdens de masterclass ontvang je een zogenaamde talentenkaart. Die trekken we uit het assessment dat je hebt gedaan. Die talentenkaart omvat maar liefst dertig verschillende ‘constructen’. Dat levert een schat aan informatie op over de meest uiteenlopende onderwerpen die eveneens van invloed zijn op je houding, je gedrag en je gevoel. 

Gedurende de Masterclass zullen we die talentenkaart zeer intensief gebruiken. Je gaat zaken ontdekken en verbanden zien die er altijd al waren, maar die je nooit eerder zo duidelijk zijn opgevallen. Er gaan kwartjes vallen waarvan je niet eens wist dat ze ergens hingen.

De eerstvolgende Masterclass Leiderschap staat gepland op 4 maart 2020

'Cut to the Bone' Assessment

Voor sommige mensen, sommige functies en sommige vragen kan het verstandig zijn om een volledig persoonlijk – dus één op één / face to face – assessment te organiseren. 

Bijvoorbeeld als je in de race bent voor een cruciale rol met een hoog afbreukrisico en je (of je toekomstige werkgever) zeker wilt weten dat je daarin een goede kans van slagen maakt.

Die mogelijkheid is er. Maar ook hier past een waarschuwing. Ik heb dit namelijk niet voor niets het ‘cut to the bone assessment‘ gedoopt. Ik fileer je tot op het bot en dat kan behoorlijk zeer doen. Niet voor watjes dus. Maar weet ook dat dit al voor heel veel mensen een ‘life-changing’ ervaring is geweest.

Team-Complementairiteits-Assessment

Door de resultaten van individuele talent-assessments samen te voegen kunnen we eenvoudig een team-complementariteits-profiel maken. Daarbij beperken we ons niet tot ‘De Zeven’ maar gebruiken we de uitgebreidere talentenkaart met 30 ‘constructen’. 

In een plenaire sessie leg ik eerst het complementariteits-profiel uit. Dat wordt overigens geen monoloog. Ik daag uit tot gesprek en interactie, maar houdt de mate van gevoelde basisveiligheid daarbij zeer scherp in de gaten. Die is voor mij namelijk heilig, al is het maar omdat het rendement van dit soort sessies nihil is als de basisveiligheid niet gegarandeerd is.

Wat het Team-Complementariteits-Assessment anders maakt dan alle andere teamrol instrumenten (als ‘Insights’, ‘Belbin’, ‘Management Drives’, etc.) is enerzijds de mate van persoonlijke en collectieve diepgang en anderzijds de concrete resultaatgerichtheid.

Van elkaar te weten komen waarom we doen wat we doen en elkaar daardoor beter begrijpen en waarderen, is natuurlijk best leuk en waardevol. Maar als opbrengst wat mij betreft echt niet genoeg. 

“Wat gaan we morgen concreet doen om de mate van complementariteit te versterken en daarmee uit te groeien tot een geweldig team?” Dat is de vraag die aan het eind van de dag beantwoord moet zijn. En dat antwoord ga ik je geven. Dat garandeer ik je…’no cure no pay’! Oftewel, niet tevreden, niet betalen! Kan ik gemakkelijk toezeggen aangezien er in twintig jaar nog nooit een team voor ‘niet betalen’ heeft gekozen.

Meerdere assessments inkopen?

Ben je (of vertegenwoordig je) een werkgever, coach of trainer en wil je onze instrumenten breder inzetten? Dan kunnen we een bedrijfsaccount voor je inrichten op ons platform, zodat je zelf assessments aan kunt maken en die toe kunt wijzen aan kandidaten. 

Sluit Menu
×

Winkelmand