Word Assessor | Competentie-Coach Brandweer

Je bent al blij dat er überhaupt mensen solliciteren
*
Steeds meer mensen krijgen daarom het voordeel van de twijfel
*
Maar hoe bepaal je het voor nu ‘goed genoeg’ is, of iemand goed kan worden en wat daarvoor nodig is ?
*
Hoe kom je tot een goed besluit dat je uit kunt leggen, ook aan de ploeg ?
*
Hoe voorkom je dat mensen tijdens of net na de opleiding vertrekken ?

Stel dat jouw selectieproces als vanzelf zou leiden tot een logisch besluit waar jij je zeker over voelt. Een besluit dat je kunt onderbouwen en aan iedereen uit kunt leggen.

*

Stel dat dat proces de kwaliteiten maar ook het persoonlijk afbreukrisico van elke nieuwe medewerker volstrekt scherp in beeld zou brengen.

*

Stel dat die medewerker dat risico zelf ook zou onderkennen nog voor hij of zij goed en wel begonnen is.

*

Stel dat je haar (of hem) een concrete ontwikkel-opdracht mee zou kunnen geven en ook een plan om er direct mee aan de slag te gaan.

*

Stel je voor hoe drastisch de slagingskans van nieuwe medewerkers toe zou nemen.

*

Hoeveel rust zou dat geven en hoeveel gemeenschapsgeld zou je daarmee besparen?

Het Acht Stappen Selectieproces

In de training Assessor | Competentiecoach Brandweer vertel ik je hoe mijn ideale selectieproces in eruit ziet. Leer werken met een logisch en eenvoudig maar zeer effectief format in acht stappen:

1. Zoekprofiel

Hoe goed je selectieproces en een assessment ook is, je hebt er niks aan als je vooraf niet heel scherp voor ogen hebt wie je zoekt en vooral ook wie niet! Ik vertel je wat ik op basis van 20 jaar ervaring belangrijk vind en waarom. En dat zijn NIET de competenties die in de kwalificatiedossiers staan!! Schrik niet, die nemen we natuurlijk ook mee.

2. Voorselectie (Brieven en CV's)

Hanteer een vast format met daarin thema’s waar jij graag informatie over wilt ontvangen (in brief en CV) en zorg dat sollicitanten over dat format beschikken voor ze gaan schrijven. Ik reik je een concept van zo’n format aan zodat je dat voor jouw organisatie zelf op maat kunt maken.

3. Selectiegesprek

Ontdek wat de beste vragen zijn om sollicitanten snel te doorgronden. Vraag ze bijvoorbeeld eerst iets over de brandweer te vertellen, dan over de klant van de brandweer (de burger) en dan pas over zichzelf. En vertel ze van tevoren aan dat je die vragen gaat stellen! Ik ga je uitleggen waarom deze vragen en waarom je ze aan moet kondigen.

4. Zelf een praktijk-assessment inrichten en gedrag observeren

Hoe gedragen sollicitanten zich in een groep, als de druk toeneemt, als ze een onmogelijke opdracht uit moeten voeren. Waar kijk je naar en hoe interpreteer je wat je ziet of denkt te zien? Observeren is lastiger dan je denkt.

5. Competentietest en terugkoppelingsgesprek over de resultaten

Alle plussen en minnen van de sollicitant overzichtelijk gerangschikt, resulterend in een voorgenomen (of voorgesteld) besluit. Zodat je aan de beslisser uit kunt leggen hoe je tot je advies gekomen bent. Zodat de beslisser zich veilig voelt bij het besluit dat zij/hij gaat nemen omdat jij een realistische voorspelling kan doen over de slagingskans .

6. Besluitvormings-voorbereiding

Het slotstuk van het selectieproces zou niet het moment moeten zijn waarop de medewerker in dienst treedt maar het moment waarop beide partijen besluiten om de samenwerking na het eerste jaar verder voort te zetten.

7. Startgesprek

Markeer de officiële start van de samenwerking met een startgesprek waarin je de ontwikkelafspraken voor het eerste jaar vastlegt, het Persoonlijk Ontwikkel-Plan.

8. Eerste functioneringsgesprek (negen maanden in dienst)

Het slotstuk van het selectieproces zou niet het moment moeten zijn waarop de nieuwe collega in dienst treedt maar het moment waarop beide partijen besluiten om de samenwerking na het eerste jaar verder voort te zetten.

Het trainingsprogramma:

Het trainingsprogramma bestaat uit een dag-seminar, een online deel, een oefen-assessment en tenslotte een terugkomdag (deel):

Je komt naar Zwolle voor een intensief dagseminar

Tijdens deze dag zullen we alle ins en outs behandelen van de onmisbare eigenschappen voor brandweermensen. Waarom zijn juist die zo belangrijk, hoe herken je ze in de praktijk, hoe interpreteer je de testresultaten en hoe voer je daar een goed gesprek over

Volg thuis het online-deel

In het onlinedeel van deze training maak ik je wegwijs in het Negen Stappen Selectieproces. Je ontvangt daarbij ook de verschillende concept-formats behorend bij de verschillende stappen. In word bestanden, zodat je die eenvoudig aan je eigen organisatie aan kunt passen. In het online deel besteden we trouwens ook (nogmaals) aandacht aan de onmisbare competenties voor brandweermensen

Kies een proefpersoon, laat hem/haar de test doen en voer je eerste (oefen) terugkoppelingsgesprek

Daartoe ontvang je van ons een inlogcode. Jouw proefkandidaat kan zelfstandig te test maken en ontvangt daarna uiteraard ook het rapport. Vervolgens kunnen jullie daar samen een goed gesprek over voeren, waar niet alleen jij heel veel van kunt leren.

Kom nog een keer terug naar Zwolle

Tijdens het dagseminar maken we een afspraak voor een terugkomdag (-deel). Tijdens die bijeenkomst kan je al je vragen stellen die gaandeweg bij je opgekomen zijn en kan je je ervaringen uitwisselen met andere cursisten.

Investering: €995,-

(Inclusief BTW.)

Daarvoor ontvang je:

* Toegang tot de onlinetraining: 'Acht Stappen Selectieplan'

* Alle formats en formulieren die je nodig hebt om je proces perfect in te richten

* Een competentie-test t.b.v. een zelf gekozen proefpersoon (t.w.v. €390,-)

* Telefonische ondersteuning bij 'ingewikkelde kwesties'

Garantie (100%)

Mocht je na het volgen van de training onverhoopt tot de conclusie komen dat die geen toegevoegde waarde voor jou en je organisatie heeft gehad, dan betaal ik je de investering volledig terug.

De enige voorwaarde die ik daarbij stel is dat je mij in een goed gesprek eerlijke feedback geeft naar aanleiding van je ervaringen.

Gerelateerd aan deze training:

Online competentietest Manschap en Bevelvoerder M/V

Breng in beeld in welke mate sollicitanten beschikken over de onmisbare eigenschappen voor de rol van Manschap of Bevelvoerder Brandweer M/V.

Spreker op jouw eigen brandweer-seminar

Goed verhaal nodig ter lering en vermaak? Dat kom ik met alle soorten van genoegen vertellen.

Gratis e-book: 'Neem Nooit Competente Mensen Aan..'

...en andere ideeen voor zinvol competentie-management!

Sluit Menu
×

Winkelmand