Competentietests: Manschap en Bevelvoerder M/V

waarmee jij goede besluiten kunt nemen en medewerkers per direct beschikken over een persoonlijk ontwikkelplan voor opleiding en training

Wat meten we met dit instrument en waarom juist dat?

Zeg nou zelf. Je bent eigenlijk helemaal niet op zoek naar een test, toch? Je bent op zoek naar goede mensen. Mannen en vrouwen die de handen uit de mouwen steken, in het team passen en zich willen ontwikkelen. Je baalt ervan als iemand al tijdens de (dure) opleiding afhaakt en je wilt voorkomen dat mensen tijdens het uitoefenen van hun taak mentaal beschadigd raken. Oh ja, en ‘cowboys’ wil je ook liever buiten de deur houden.

Een assessment of competentietest is hooguit een hulpmiddel en heeft alleen waarde als het jou helpt de beste mensen te kiezen die je krijgen kunt en als het nieuwe medewerkers helpt zich te ontwikkelen.

Precies dat is wat onze (nieuwe) competentie-test voor Manschap Brandweer M/V oplevert.

Competenties en Afbreukrisico's

Teamgeest; Dienstbaarheid; Energie; Bereidheid om in de warme situatie bevelen op te volgen; kunnen Organiseren; Luisteren; Aanspreekbaar zijn (zelfkritisch). Zie daar de eigenschappen van mensen die we bij graag zien in de rol van Manschap Brandweer M/V.

Blokkeren onder druk als gevolg van faalangst; Kans op langdurige mentale schade door ingrijpende emotionele ervaringen; Impulsiviteit. Zie daar de drie belangrijkste redenen waarom je sommige mensen tegen zichzelf moet beschermen (en jouw organisatie tegen hen).

Zie daar de tien thema’s waarover onze competentie-test voor de rol van Manschap Brandweer betrouwbare informatie oplevert.

En de Bevelvoerder? Idealiter kan die Sturen, Beslissen, Positie innemen, Organiseren, Overzicht houden, Risicocalculatie, Samenwerken, Luisteren en Reflecteren.

Kwalificatiedossier

Sollicitanten die in voldoende mate beschikken over de genoemde eigenschappen en geen onoverkomelijke afbreukrisico’s in zich dragen, voldoen per definitie ook aan wat het kwalificatiedossier voor de functie van Manschap Brandweer M/V vraagt. 

Aard en Aanleg

Dit assessment brengt ‘Aard en Aanleg’ in beeld en daarmee je natuurlijke neiging tot gedrag dat binnen een competentiegebied gevraagd wordt. Er zijn maar weinig beroepsgroepen waarin je natuurlijke printplaat zó sterk je gedrag bepaalt als bij de brandweer, vooral in ‘warme’ situaties. Best belangrijk dus dat brandweermensen dat ‘zelf’ ontzettend goed kennen, te weten waar zij van nature toe geneigd zijn. Zodat ze bewust andere gedragskeuzes kunnen leren maken en daarmee competenter kunt worden dan ze wellicht al zijn.

Ontwikkeling

De ideale Brandweerfunctionaris bestaat niet. We zijn per definitie allemaal incompetent, in ieder geval een beetje. Dat is ook helemaal niet zo erg als je maar weet waar je incompetentie zit en bereid bent om daar serieus mee aan de slag te gaan. 

Het belangrijkste doel van dit assessment is dan ook om bij te dragen aan ontwikkeling en daarmee aan de slagingskans van mensen die bij willen dragen aan de veiligheid van anderen. Daarom is ieder assessment-rapport meteen ook een persoonlijk ontwikkelplan waar nieuwe medewerkers al tijdens hun opleiding mee aan de slag kunnen.

Selectie

Maar het is ook een selectie-instrument. Want is deze sollicitant ‘goed genoeg’? Niemand is perfect maar sommige mensen moet je wel tegen zichzelf beschermen en tegen sommige mensen moet je soms ook je organisatie beschermen. 

Het assessment rapport bevat geen ‘over-all’ oordeel over geschiktheid. Het is in de eerste plaats aan de kandidaat zelf om conclusies te trekken: ‘Moet ik dit wel willen?’ Daarna is het woord aan de werkgever: ‘Hebben wij, wetende wat we nu weten, voldoende vertrouwen in de slagingskans van deze sollicitant?’ In de training ‘Assessor | Competentiecoach Brandweer’ leer ik je hoe je tot een gedegen selectiebesluit komt.

Gedragsobservatie-assessments (rollenspellen)

De informatie die je met behulp van onze competentietest op tafel krijgt is zonder meer ontzettend cruciaal, maar niet genoeg. Natuurlijk moet je daaromheen ook andere informatie verzamelen. Dat kan bijvoorbeeld door een praktijksimulatie (rollenspel) toe te voegen aan je selectieproces en daarin het concrete gedrag van je sollicitanten te observeren en beoordelen.

Bureau’s in ons vakgebied willen heel graag zulke ‘gedragsobservatie-assessments’ aan je verkopen. Mijn advies: Doe het zelf! In de training Assessor | Competentiecoach Brandweer vertel ik je precies hoe je dat moet doen. 

Cognitieve Capaciteiten (optioneel)​

Wil je naast de competenties ook het cognitieve niveau van de sollicitant in beeld brengen? Zet daarvoor dan een extra capaciteiten-test in. Niet standaard dus, wel mogelijk. 

Praktisch

Deze competentie-test is een online instrument zodat je dat zelf ‘in huis’ in kunt zetten. Met een door ons verstrekte inlognaam en -code zet je de kandidaat zelf aan het werk. Nadat de test is afgerond ontvang je de resultaten daarvan in een uitgebreid en genuanceerd rapport. Zodat jij daarover ‘een goed gesprek’ met je sollicitant kunt voeren. Het volgen van de genoemde training is aan te bevelen maar zeker niet verplicht.

Investering

De inzet van de Competentie-test voor de Brandwacht verlangt een investering van € 390,- (ex. BTW) per kandidaat. Als je daar de optionele module ‘Cognitieve Capaciteiten’ aan toevoegt betaal je € 495,- (ex. BTW). Informeer naar de staffelkortingen als je jaarlijks meer dan 25 assessments afneemt.

Gerelateerd aan deze competentietest:

Training Assessor | Competentie-coach Brandweer

omdat de inzet van een assessment slechts één element is van het Acht Stappen Selectieplan en omdat dat element bovendien volkomen waardeloos is als de rest van je proces niet deugt.
Leer eenvoudig de beste uit de beschikbare mensen te kiezen en hen nog beter te maken.

Spreker op jouw eigen Seminar

Goed verhaal nodig ter lering en vermaak? Dat kom ik met alle soorten van genoegen vertellen. Met veel praktijkvoorbeelden uit twintig jaar werken voor de Brandweer, in de ‘klare taal’ die jouw mensen graag spreken (en ik ook).