Hoi, aanstaande zij-instromer!

Je overweegt serieus om de jeugdzorg van opzij in te stromen. Daarvoor heb je je gemeld bij Saxion Hogeschool en zij hebben je vervolgens gevraagd om het talent-assessment voor jeugdzorg-professionals te ondergaan. Zodat je direct gericht aan de gang kunt met je persoonlijke ontwikkeling.

Hieronder leggen we uit wat het assessment behelst. Als je vervolgens op de oranje button klikt word je naar de bestelpagina geleid en kan je direct beginnen. De gemiddelde kandidaat doet er een klein uur over om het te maken. Meteen nadat je het assessment hebt afgerond kan je de rapportage en het bijhorende competentie-ontwikkelboek downloaden.

Wat meten we in dit assessment en waarom juist dat?

Zeven Cruciale Competenties

De ideale jeugdzorgprofessional bestaat niet! Zou die wel bestaan, dan zou zij/hij (1) uitstekend kunnen luisteren, (2) zich krachtig kunnen positioneren, (3) anderen bij kunnen staan zonder de verantwoordelijkheid voor het probleem van die ander over te nemen, (4) richting kunnen geven, (5) zich kunnen verbinden aan gezamenlijk gemaakte plannen en afspraken, (6) samen kunnen werken en (7) kritisch in de spiegel kunnen kijken. 

Waarom juist deze zeven?

Als je heel scherp in beeld wilt hebben wat de belangrijkste competenties zijn in een bepaalde functie, moet je kijken naar de belangrijkste oorzaken van ‘ellende’.  Ziehier de kern van onze super-eenvoudige maar zeer effectieve methode om de cruciale competenties voor specifieke functies vast te stellen.

Wanneer gaat het zeker mis in de jeugdzorg? Als je (1) niet goed luistert, (2) stelselmatig conflicten en confrontaties uit de weg gaat, (3) té hulpvaardig bent, (4) niet stuurt waar dat wél nodig is, (5) als je te gemakkelijk afwijkt van kaders en afspraken, als je (6) denkt dat jij het allemaal wel in je eentje kunt en (7) als je niet in staat bent om je eigen aandeel te zien in wat achter je ligt. Vandaar dus.

Aard en Aanleg

Dit assessment brengt ‘Aard en Aanleg’ in beeld, oftewel je natuurlijke neiging tot bepaald gedrag. Er zijn namelijk maar weinig beroepen waarin net zo sterk als in de jeugdzorg geldt dat je zélf je belangrijkste en soms zelfs je enige instrument bent. Best belangrijk dus om je ‘zelf’ ontzettend goed te kennen, te weten waar dat ‘zelf’ van nature toe geneigd is. Zodat je bewust andere gedragskeuzes kunt leren maken en daarmee nog competenter kunt worden dan je wellicht al bent.

Ontwikkeling

De ideale Jeugdzorgprofessional bestaat niet. Als je van nature beschikt over vier van de zeven onmisbare eigenschappen ben je al een positieve uitzondering. We zijn dus per definitie allemaal incompetent, in ieder geval een beetje. Dat is ook helemaal niet zo erg als je maar weet waar je incompetentie zit en bereid bent om daar serieus mee aan de slag te gaan. 

Het belangrijkste doel van dit assessment is daarom bij te dragen aan persoonlijke en professionele ontwikkeling en daarmee aan de slagingskans van mensen die bij willen dragen aan het welzijn van kinderen in de knel. Daarom is ieder assessment-rapport meteen ook een persoonlijk ontwikkelplan en daarom ontvang je naast het rapport standaard ook een (pdf) exemplaar van het bijbehorende competentie-ontwikkelboek.

Selectie

Maar het is ook een selectie-instrument. Want is deze sollicitant gezien onze doelgroep per saldo goed genoeg voor onze specifieke organisatie? Niemand is perfect maar sommige mensen moet je wel tegen zichzelf beschermen en tegen sommige mensen moet je soms ook je organisatie en je doelgroep beschermen. 

Het assessment rapport bevat geen ‘over-all’ geschiktheidsoordeel. Het is in de eerste plaats aan jouzelf om conclusies te trekken: ‘Moet ik dit wel willen?’ Daarna is het woord aan werkgever of opleider: ‘Hebben wij, wetende wat we nu weten, voldoende vertrouwen in de slagingskans van deze kandidaat?’ 

Persoonlijkheidsvragenlijst

Dit assessment bestaat uit één persoonlijkheidsvragenlijst. Daarin gaan we steeds twee stellingen aan je voorleggen en vragen we jou aan te geven welke van de twee stellingen het meest bij je past. Sommige van die keuzes zal je gemakkelijk vinden, sommige juist heel lastig. Er zullen ook stellingen bij zitten die je op zijn minst ‘raar’ vindt. Bedenk dat een goed assessment niet per sé ook een leuk assessment is. Een goed assessment moet een beetje schuren, je uit je comfortzone trekken of er juist instappen. Dat doet dit assessment beslist en beslist niet iedereen vindt dat ‘leuk’. Dat je dat maar vast even weet.

Ontwikkelboek: De Jeugdzorgprofessional

Zeven onmisbare eigenschappen en hoe die te versterken. Een uitleg in ‘klare taal’ over de competenties en zeer praktische tips voor ontwikkeling.