Competentietest | Talent-Assessment Onderwijs

waarmee je goed gefundeerde selectie-besluiten kunt nemen en nieuwe medewerkers per direct beschikken over een persoonlijk ontwikkelplan.

Wat meten we en waarom juist dat

Zeg nou zelf. Je bent eigenlijk niet op zoek naar een assessment maar naar goede mensen. Mannen en vrouwen die goed opgeleid zijn, zich staande houden voor de klas, adequaat met ouders omgaan, in het team passen en zich willen ontwikkelen. 

Een assessment of competentietest is hooguit een hulpmiddel en heeft alleen waarde als het jou helpt de beste mensen te kiezen die je krijgen kunt en als het nieuwe medewerkers helpt zich te ontwikkelen.

Precies dat is wat onze competentie-tests / talent-assessments voor Onderwijs opleveren.

Competenties en Afbreukrisico's

Je sollicitanten hebben zonder uitzondering hun opleiding met succes afgerond. Ze beschikken dus aantoonbaar over de competenties die tijdens de opleiding aan de orde zijn gekomen. Maar hoe kan het dan dat veel te veel nieuwe docenten en leerkrachten veel te snel opbranden en gedesillusioneerd het onderwijs verlaten? 

Als je wilt weten wat echt belangrijk is in een bepaalde functie, moet je je concentreren op ‘falen’. Heb je de belangrijkste oorzaken van falen in de docentenrol scherp voor ogen, dan weet je omgekeerd wat kennelijk ontzettend belangrijk is.

Met deze eenvoudige maar uiterste effectieve benadering hebben we vastgesteld wat de competenties zijn die het verschil maken tussen ‘leiden en lijden voor de klas’. Ik zal je de top-drie vast geven: (1) Positie innemen en daarmee basisveiligheid creëren; (2) Luisteren en daarmee afstemmen; (3) Kritische Zelfreflectie als absolute voorwaarde voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Aard en Aanleg

Dit assessment brengt ‘Aard en Aanleg’ in beeld en daarmee je natuurlijke neiging tot het gedrag dat binnen een competentiegebied gevraagd wordt. Er zijn maar weinig beroepsgroepen waarin je natuurlijke printplaat zó sterk je gedrag en dus je succes én je falen bepaalt als in het onderwijs. Je bent zélf je belangrijkste instrument. Best belangrijk dus dat docenten en leerkrachten dat ‘zelf’ ontzettend goed kennen, te weten waar zij van nature toe geneigd zijn. Zodat ze bewust andere gedragskeuzes kunnen leren maken en daarmee competenter kunt worden dan ze wellicht al zijn.

Ontwikkeling

De ideale onderwijsprofessional bestaat niet. We zijn per definitie allemaal incompetent, in ieder geval een beetje. Dat is ook helemaal niet zo erg als je maar weet waar je incompetentie zit en bereid bent om daar serieus mee aan de slag te gaan. 

Het belangrijkste doel van dit assessment is daarom bij te dragen aan persoonlijke en professionele ontwikkeling en daarmee aan de slagingskans van mensen die bij willen dragen aan het welzijn van kinderen in de knel. Daarom is ieder assessment-rapport meteen ook een persoonlijk ontwikkelplan waar nieuwe medewerkers al tijdens hun opleiding mee aan de slag kunnen.

Selectie

Maar het is ook een selectie-instrument. Want is deze sollicitant ‘goed genoeg’ voor onze specifieke organisatie? Niemand is perfect maar sommige mensen moet je wel tegen zichzelf beschermen en tegen sommige mensen moet je soms ook je organisatie en je kinderen beschermen. 

Het assessment rapport bevat geen ‘over-all’ geschiktheidsoordeel. Het is in de eerste plaats aan de kandidaat zelf om conclusies te trekken: ‘Moet ik dit wel willen?’ Daarna is het woord aan de werkgever: ‘Hebben wij, wetende wat we nu weten, voldoende vertrouwen in de slagingskans van deze sollicitant?’ 

Cognitieve Capaciteiten (optioneel)

Wil je naast de competenties ook het cognitieve niveau van je kandidaat in beeld brengen? Zet daarvoor dan een extra capaciteitentest in. Niet standaard dus, wel mogelijk. 

Praktisch

Deze competentie-test is een online instrument zodat je dat zelf ‘in huis’ in kunt zetten. Met een door ons verstrekte inlognaam en -code zet je je kandidaat zelf aan het werk. Nadat de test is afgerond ontvang jij de resultaten daarvan in een uitgebreid en genuanceerd rapport. Zodat jij daarover ‘een goed gesprek’ met je sollicitant kunt voeren. 

Investering

De inzet van de Competentie-test voor de docent / leerkracht verlangt een investering van € 390,- (ex. BTW) per kandidaat. Als je daar de optionele module ‘Cognitieve Capaciteiten’ aan toevoegt betaal je in totaal € 495,- (ex. BTW). Informeer naar de staffelkortingen als je jaarlijks meer dan 25 assessments afneemt.

Gerelateerd aan dit talent-assessment:

Key-note: 'Leiden of lijden voor de klas!'

Je bent leraar of docent geworden omdat je kennis over wilt dragen en een bijdrage wilt leveren aan de ontwikkeling van kinderen. Tijdens je opleiding of misschien zelfs pas daarna realiseer je je dat je als leraar of docent eigenlijk een leidinggevende functie hebt. Je komt immers pas toe aan dat waar je voor gekomen was, als je toehoorders bereid zijn om iets van je aan te nemen. En dat zijn ze niet altijd vanzelf. In deze key-note vertel ik met aansprekende voorbeelden welke drie competenties het verschil maken tussen lijden of leiden voor de klas, en hoe je die kunt ontwikkelen.

Competentie-ontwikkelboek (gepland begin 2020)

Iedereen is ongeschikt, in ieder geval een beetje! Dat is ook helemaal niet erg als je maar bereid bent je incompetentie onder ogen te zien en daarmee aan het werk te gaan. De competentietest geeft medewerkers helder zicht op hun belangrijkste leer- en ontwikkel-opdrachten. In het (nog te verschijnen) boek ‘Leiden of Lijden voor de Klas’ zeer concrete en praktische tips om aan die ontwikkel-opdracht zelf invulling te geven.