Word Assessor | Competentie-coach Jeugdzorg

Ontdek hoe je de beste mensen selecteert en hen helpt nog veel beter te worden

Op 21 november aanstaande start er weer een nieuwe training.

Je bent al blij dat er überhaupt mensen solliciteren
*
Steeds meer mensen krijgen daarom het voordeel van de twijfel
*
Maar hoe bepaal je het voor nu ‘goed genoeg’ is, of iemand heel goed kan worden en wat daar voor nodig is ?
*
Hoe kom je tot een goed besluit dat je ook uit kunt leggen?
*
Hoe voorkom je dat teveel mensen veel te snel weer vertrekken?

Stel dat jouw selectieproces vanzelf zou leiden tot een logisch besluit waar jij je zeker over voelt. Een besluit dat je kunt onderbouwen en dus aan iedereen uit kunt leggen.

*

Stel dat dat proces de kwaliteiten maar ook het persoonlijk afbreukrisico van elke nieuwe medewerker volstrekt scherp in beeld zou brengen.

*

Stel dat die medewerker dat risico zelf ook zou onderkennen nog voor hij of zij goed en wel begonnen is.

*

Stel dat je haar (of hem) een concrete ontwikkel-opdracht mee zou kunnen geven n ook een praktisch plan om er direct mee aan de slag te gaan.

*

Stel je voor hoe drastisch de slagingskans van nieuwe medewerkers toe zou nemen.

*

Hoeveel rust zou dat geven en hoeveel gemeenschapsgeld zou je daarmee besparen?

Slim Selecteren in Zeven Stappen

In de training Assessor | Competentie-coach Jeugdzorg vertel ik je hoe mijn ideale selectieproces eruit zou zien. Leer werken met een logisch en eenvoudig maar zeer effectief format in zeven stappen:

1. Zoekprofiel

Hoe goed je selectieproces en je instrumentarium ook is, het is waardeloos als je vooraf niet heel scherp voor ogen hebt wie je zoekt en vooral ook wie niet! Ik leer je hoe je eenvoudig het zoekprofiel vaststelt. De vaste criteria ken je al (de zeven onmisbare) maar vraagt de specifieke context wellicht nog om iets anders, iets extra of is er juist ruimte voor consessies aan het ideaalprofiel?

2. Voorselectie (Brieven en CV's)

Hanteer een vast format met daarin thema’s waar jij graag informatie over wilt ontvangen (in brief en CV) en zorg dat sollicitanten over dat format beschikken voor ze gaan schrijven. Ik reik je een concept van zo’n format aan zodat je dat voor jouw organisatie zelf op maat kunt maken.

3. Selectiegesprek

Drie vragen die je altijd moet stellen (en ook in deze volgorde): ‘Vertel ons eens iets over ons’; ‘Vertel ons over onze doelgroep’; ‘Vertel hoe jij ons en onze doelgroep gaat helpen’. Laat sollicitanten ruim van tevoren weten dat je deze vragen gaat stellen zodat zij zich daarop kunnen voorbereiden en zich af kunnen vragen of ze deze functie eigenlijk wel echt willen hebben.

4. Talentassessment en terugkoppelingsgesprek over de resultaten

Het assessmentrapport bevat geen over-all geschiktheidsoordeel. Het is aan jou om te beoordelen of het ‘goed genoeg’ is. Daarvoor moet je zelf de ondergrens bepalen voor jouw specifieke organisatie  en doelgroep. Ik ga je daar natuurlijk wel bij helpen. In de training maak ik je expert op het terrein van de zeven onmisbare eigenschappen voor jeugdzorgprofessionals.

5. Besluitvormings-voorbereiding

Alle plussen en minnen van de sollicitant overzichtelijk gerangschikt, resulterend in een voorgenomen (of voorgesteld) besluit. Zodat je aan de beslisser uit kunt leggen hoe je tot je advies gekomen bent. Zodat de beslisser zich veilig voelt bij het besluit dat zij/hij gaat nemen omdat jij een realistische voorspelling kan doen over de slagingskans .

6. Startgesprek

Markeer de officiële start van de samenwerking met een startgesprek waarin je de opdracht voor het eerste jaar vastlegt (Resultaatafspraken en Persoonlijk Ontwikkelplan).

7. Eerste functioneringsgesprek (negen maanden in dienst)

Het slotstuk van het selectieproces zou niet het moment moeten zijn waarop de medewerker in dienst treedt maar het moment waarop beide partijen besluiten om de samenwerking na het eerste jaar verder voort te zetten.

Het Programma:

Het trainingsprogramma bestaat uit een voorbereidingsfase, een dag-seminar, een online deel, een oefenperiode en tenslotte een terugkomdag (deel):

Ter voorbereiding op de training doe je eerst zelf de competentie-test voor jeugdzorgprofessionals

Na inschrijving ontvang je daartoe van ons een inlogcode. Je ontvangt je rapportage tijdens het dag-seminar. Het verschaft je een referentiekader voor alles wat je daar gaat leren. Bovendien mag je natuurlijk meteen alle vragen stellen die naar aanleiding van je eigen test in je opkomen.

Je komt naar Zwolle voor een intensief dagseminar

Tijdens deze dag zullen we alle ins en outs behandelen van de zeven onmisbare eigenschappen voor jeugdzorgprofessionals. Waarom zijn juist die zo belangrijk, hoe herken je ze in de praktijk, hoe interpreteer je de testresultaten en voer je daar een goed gesprek over.

Volg thuis het online-deel

In het online-deel van deze training maak ik je wegwijs in het Zeven Stappen Selectieproces. Je ontvangt daarbij ook de verschillende concept-formats behorend bij de verschillende stappen. In word bestanden zodat je die eenvoudig aan je eigen situatie aan kunt passen. In het online deel besteden we trouwens ook (nogmaals) aandacht aan de zeven onmisbare competenties voor jeugdzorg-professionals

Kies een proefpersoon, laat hem/haar de test doen en voer je eerste (oefen) terugkoppelingsgesprek

Daartoe ontvang je van ons een inlogcode. Jouw proefkandidaat kan zelfstandig te test maken en ontvangt daarna zelf het rapport (en een e-book). Vervolgens kunnen jullie daar samen een goed gesprek over voeren, waar niet alleen jij heel veel van kunt leren.

Kom nog een keer terug naar Zwolle

Tijdens het dagseminar maken we een afspraak voor een terugkomdag (-deel). Tijdens die bijeenkomst kan je al je vragen stellen die gaandeweg bij je opgekomen zijn en kan je je ervaringen uitwisselen met andere cursisten.

Investering: €995,-

(Inclusief BTW.)

Daarvoor ontvang je:

Jouw eigen competentie-test voor jeugdzorgprofessionals (t.w.v. €395,-)

Een exemplaar van het boek 'De Jeugdzorgprofessional' (hard-copy)

Toegang tot de onlinetraining: 'Het Acht Stappen Selectieplan'

Een competentie-test t.b.v. een zelf gekozen proefpersoon (t.w.v. €395,-)

Een certificaat van deelname (ten behoeve van je SKJ registratiepunten)

Telefonische ondersteuning bij 'ingewikkelde kwesties'

Garantie (100%)

Mocht je na het volgen van de training onverhoopt tot de conclusie komen dat die geen toegevoegde waarde voor jou en je organisatie heeft gehad, dan betaal ik je de investering volledig terug.

De enige voorwaarde die ik daarbij stel is dat je mij in een goed gesprek eerlijke feedback geeft naar aanleiding van je ervaringen.

Gerelateerd aan deze training:

Online competentietest Jeugdzorgprofessionals

Breng in beeld in welke mate je sollicitant beschikt over de zeven onmisbare eigenschappen voor jeugdzorgprofessionals.

Ontwikkelboek:
De Jeugdzorgprofessional

Zeven onmisbare eigenschappen en hoe die te versterken. Een uitleg in ‘klare taal’ over de competenties en zeer praktische tips voor ontwikkeling.

Spreker op jouw eigen Jeugdzorg-seminar

Goed verhaal nodig ter lering en vermaak? Dat kom ik met alle soorten van genoegen vertellen.

Gratis e-book: 'Neem Nooit Competente Mensen Aan..'

...en andere ideeen voor zinvol competentie-management!

Sluit Menu
×

Winkelmand