Heftig Leiderschap-Seminar 9 april 2019

"Zeven super-eenvoudige manieren om het als leider grandioos te verkloten....

...en hoe dat te voorkomen"

Als je heel scherp voor de bril hebt waarom mensen in een functie vaak en hard ‘op hun plaat gaan’ weet je omgekeerd wat in die functie ‘kennelijk ongelofelijk belangrijk is’.

Als je deze stelling loslaat op het thema leiderschap (en dat doe ik al zo’n twintig jaar) worden een paar interessante dingen zichtbaar, namelijk dat:

 • 90% van al het leiderschapsfalen terug te voeren is op slechts drie karakterologische eigenschappen;
 • ongeveer 9 van de resterende 10 % terug te voeren is op vier (andere) eigenschappen;
 • van de duizenden leiders en managers die ik in de afgelopen twintig jaar in assessments langs heb zien komen, er slechts twee (twee!!) waren die deze zeven risico-eigenschappen niet bezaten en zich dus met recht een ‘geboren leider’ kunnen noemen. Eén man en één vrouw trouwens.

Dat brengt ons tot een ongemakkelijke conclusie dat jij (en ik ook) vrijwel zeker incompetent bent als leider of manager, in ieder geval een beetje.

En waar hebben we het dan over? Zie hier de zeven hoofdzonden van leiders en managers:

 1. Conflictvermijding (onvermogen positie in te nemen en die zo nodig te bevechten)
 2. Doofheid (gebrek aan empatisch vermogen en dus aan luistervaardigheid).
 3. Arrogantie (gebrek aan zelfkritisch en dus lerend vermogen).
 4. Besluiteloosheid (onvermogen om knopen door te hakken).
 5. Chaotisme (te snel, te vaak en te gemakkelijk afstand nemen van plannen en afspraken).
 6. Ondoelmatigheid (gebrek aan visie en resultaatgerichtheid).
 7. Solisme (denken dat je het allemaal wel alleen kunt).

Altijd makkelijker om naar een ander te kijken dan naar jezelf. Dus denk even aan die ene leider of manager M/V in je omgeving die er in jouw ogen met alle respect geen #### van bakt en leg die langs deze lat. Wedden dat die naadloos in het plaatje past?

Dit betekent ook dat de zeven omgekeerde eigenschappen absoluut ‘key’ zijn voor leiderschap (waarvan de eerste drie ook nog eens ‘ondelegeerbaar’ zijn):

 1. Spreek je uit (positie innemen)
 2. Stel een vraag (luisteren)
 3. Kijk in de spiegel (reflecteren)
 4. Neem een besluit (beslissen en initiëren)
 5. Blijf bij het plan (plannen en organiseren)
 6. Ga voor resultaat (doelmatigheid)
 7. Doe het samen (teamgeest)

Nu kan het natuurlijk heel goed zijn dat jij nou net toevallig één van die hele weinigen bent die van nature het absoluut ideale leiderschapsprofiel bezitten. 

Maar stel je heel even voor dat dat misschien toch niet zo is en dat je je dagelijks schuldig maakt aan in ieder geval één (maar waarschijnlijker meer) van de zeven hoofdzonden van leiders en managers.

Zou je dat dan niet heel graag willen weten? Zodat je daarna kunt gaan bedenken wat je daaraan gaat doen? Maar wie gaat jou dat vertellen dan? En als er al iemand is die jou daar attent op durft te maken, ben je dan niet (net als ik) geneigd om te roepen: “Wen er maar aan want zo ben ik nu eenmaal?”

En dan nu het goede nieuws:

Eind november 2018 leidde ik voor en op Nijenrode Business University voor het eerst een seminar over dit onderwerp. Ter voorbereiding deden alle deelnemers een online talent-assessment, zodat ik ze tijdens het seminar een helder en kloppend antwoord kon geven op de vraag: “En hoe zit dat dan bij mij?”

Dit seminar werd (in alle bescheidenheid) enorm enthousiast ontvangen, zowel door de deelnemers (ik krijg nog dagelijks mailtjes van ze) als door de organisatoren, terwijl daar ook geen enkele ‘geboren leider’ in de zaal bleek te zitten. En dus dacht ik:

“Dat ik dat nou zelf nooit eerder heb bedacht!!”

Nou, nu dus wel. Op 9 april aanstaande organiseren we een seminar onder de welluidende titel:

“Zeven supereenvoudige manieren om het als leider grandioos te verkloten, en hoe dat te voorkomen”.

Daar wil jij natuurlijk heel erg graag bij zijn. Ter voorbereiding doe je een stevig en bloedserieus online assessment. De beste assessments zijn niet per sé leuk trouwens en dit is een heel erg goed assessment. Dat je dat vast even weet.

Ook over de dag zelf kan ik je nu alvast vertellen dat ‘gezellig’ voor mij absoluut geen doel in zichzelf is (leuk we. Je krijgt ‘klare taal’ en daar moet je wel tegen kunnen. Maar hé, ‘no pain no gain’ toch?

Dus bedenk vooral even wat het je op gaat leveren. Na deze dag weet je precies waar jouw valkuilen liggen (en je kracht ook trouwens), ga je in je dagelijkse praktijk dingen zien en herkennen die jij misschien wel als enige nooit eerder zag, terwijl ze er altijd al waren.  

Maar het belangrijkste: Je gaat naar huis met een super concreet plan om ervoor te zorgen dat je je meteen de volgende dag al effectiever gaat gedragen dan je van nature bent. Daarmee ga je je ontwikkeling een ongekende boost geven.

100% niet goed geld terug garantie!

Nou nou, ik beloof nogal wat he? Klopt, maar weet je wat? Ik geef je een honderd procent ‘no cure no pay’ garantie. Want waarom zou jij mij geloven als ik het zelf niet zou geloven.

Jouw investering in dit seminar dat je je absoluut niet kunt permitteren te missen bedraagt slechts €995,- (ex. btw.)

Is dit seminar eigenlijk wel interessant voor mij?

Dat is het zeker wel als je:

 • Leiding geeft, ziet dat het allemaal niet zo soepel loopt en je het gevoel hebt dat dat misschien ook wel iets met jou te maken kan hebben;
 • Overweegt leiding te gaan geven en je afvraagt of dat eigenlijk wel zo’n goed idee is;
 • Niet ontevreden bent over hoe je het doet als leider of manager, maar je sowieso altijd wilt blijven ontwikkelen;
 • Er zeer van overtuigd bent dat jij een uitstekende of zelfs een ‘geboren’ leider bent en dat nu wel eens objectief bevestigd zou willen hebben;
 • Vast dreigt te lopen in je leiderschapsrol en wel een beetje steun kunt gebruiken.
  Jij jezelf een prima leider vindt en niet begrijpt waarom mensen het verrekken om gewoon te doen wat je van ze vraagt;
 • Voortdurend gedoe hebt in het team waar je leiding aan geeft;
 • Zelf geen leiding geeft en dat ook niet ambieert maar wel graag wilt weten waarom zoveel leiders en managers er zo’n enorme puinhoop van maken.

Maar uhhhh:
Niet elke leidinggevende rol vraagt hetzelfde toch? Is dit niet te generiek?

Inderdaad kan je niet elke leidinggevende rol over één en dezelfde kam scheren. Als je CEO van een multinational wilt zijn moet je wel iets anders meebrengen dan wanneer je bijvoorbeeld een team verpleegkundigen aanstuurt. Helemaal waar! Maar….

Jouw Ferrari Testa Rossa wordt in de APK keuring op exact dezelfde parameters beoordeeld als mijn aftandse Volkswagen Golf (heb ik niet maar bij wijze van spreken). We hebben het hier dus niet over de kleur van leiderschap, de spoilers, de snelheid of de technische snufjes. We hebben het over de remmen, de spiegels en de gordels.

En hoe ga ik mezelf dan veranderen als ik dit straks allemaal over mezelf weet?

Het meest eerlijke antwoord is ‘NIET’. Ontwikkelen is wat mij betreft niet het veranderen van, maar het slim leren omgaan met jezelf. En dat begint bij het organiseren van complementariteit (wat jij niet kunt kan een ander misschien wel en andersom). 

Vervolgens heb ik ontdekt dat mijn ‘veel te kort door de bocht, super praktische en concrete ‘doe dit vanaf nu wel en dat juist niet’ tips en trucs, voor heel veel mensen wonderbaarlijk goed blijken te werken. En zo niet, dan kan je altijd nog in een zwaarder trainings- of coachingstraject stappen (niet bij mij trouwens). Simpel voorbeeld: Tip 1 voor beter luisteren: ‘Praat zelf niet!’.

Je kunt natuurlijk ook voor de VIP behandeling gaan.

Wil jij nog veel dieper gaan en werkelijk alles weten over je aard en aanleg, je talenten en vaardigheden, je schaduwzijden, je bestemming? En wil je dat allemaal liever in een één op één confrontatie onderzoeken? Dan is een VIP-Assessment misschien wel iets voor jou.

Wees er wel snel bij want ik bied slechts 12 VIP-Assessments per jaar aan.

En kan je dit seminar ook ‘in-company’ komen verzorgen?

Welzeker kan dat. Zit zelfs een heel groot voordeel aan, want als alle leidinggevenden in jouw organisatie hier in mee doen, kunnen we daarna met een spreekwoordelijke druk op de knop een team-complementariteitsprofiel maken. Dan geef je niet alleen je persoonlijke maar ook je collectieve ontwikkeling een enorme boost.  Wil je hier meer over weten? Bel of mail me: 038-4227888 | info@petervonk.com

Lees in ieder geval het boek:

“Drie redenen waarom u (g)een leider bent.” Daarin alles over de drie ondelegeerbare leiderschapscompetenties ‘Spreek je uit’, ‘Stel een vraag’ en ‘Kijk in de spiegel’.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter